Webdesign trendek 2023-ra: errefelé keresgélj idén!

Szerző: MilanDesign

Ahogy közeledett a végéhez 2022 és elkezdődött az új év, elkezdtek szállingózni (főleg külföldről) a „jóslatok” hogy mik is lesznek 2023 webdesign trendjei. Ezekből válogattam össze néhányat a teljesség igénye nélkül.

Minimalista Design

Az Envato hívta fel a figyelmet arra, hogy a minimalista design tervek várhatóan idén is nagyot mennek majd. Ennek az oka, hogy a netes forgalom 80%-a továbbra is mobileszközökön zajlik, márpedig a kisebb kijelzőkön értelemszerűen jobban érvényesülnek az egyszerűbb tervek. Ráadásul a mobilapplikációk is ebbe az irányba tartanak, vagyis a felhasználók már hozzászoktak ezekhez. Vegyük észre, hogy ebben az esetben is a hatalmas hero szövegek dominálnak, amik gyakorlatilag azonnal átadják a weboldal fő üzenetét a látogatónak.

(Saját terv)

Saját terv

Árfókusz, vásárlói visszajelzések

Szintén az Envato emeli ki, hogy az amerikai vállalatoknál sok esetben már az ár, vagy éppen az akció köré építik a designt. Ennek az az oka, hogy a begyűrűző gazdasági válságban árérzékennyé váltak az emberek, vagyis egy jól kiemelt árakcióval versenyelőnyre lehet szert tenni. Ez itt pl az amerikai Target üzletlánc nyitóoldala a blog írásának napján.

Mivel elkezdődött a spórolás, óriási jelentősége lesz a vásárlói visszajelzéseknek is, mint bizalomkeltő eszköz. Ezeknek a kreatív és minél hangsúlyosabb megjelenítése is kulcsfontosságú lesz idén.

Mobilbarátság helyett hüvelykbarátság

A reszponzivitás kifejezés jó néhány éve beívódott a köztudatba, hiszen ahogy fentebb is említettem, már az internetforgalom kb 80%-a jön valamilyen mobileszközről. Mostantól viszont már nem csak az lesz a lényeg, hogy jól nézzen ki a tartalom, hanem hogy „hüvelykbarát” is legyen. Ez azt jelenti, hogy a CTA-k, gombok, funkciók olyan helyre kell, hogy kerüljenek egy mobilkijelzőn, hogy a felhasználó a hüvelykujjával könnyen elérje azt scrollozás nélkül. Ez már bizony a UX területe. Itt egy kis illusztráció, hogy mit értünk „thumb-friendly” design alatt.

 

A kép forrása a Smashing Magazine

3D hátterek, VR, AR

Ezeket inkább csak érdekességképpen írtam fel, megvan a maga helye, de nem biztos, hogy ez a magyarországi kisvállalati szféra lesz. Aztán ki tudja. A lényeg, hogy az egyre jobb minőségű kijelzők és egyre gyorsabb (mobil)internet korában valóban egyre inkább elterjednek a 3D-s megvalósítások, mindenféle VR és AR megoldásokkal kiegészítve.

Ami viszont akár kisvállalati területen is elterjedhet, az a videós háttér. Eszméletlen látványos dolgokat ki lehet hozni belőle, viszont arra figyelnék, hogy a fő mondanivalóról ne vigye el a figyelmet, ha nagyon villog, gyorsan vágott videó a háttér, önkéntelenül is oda fogsz nézni és nem a szövegre.

Visszafogott (muted) színek

Szintén látszik az elmúlt években, hogy elment design a nem túl harsány színek irányába, sokkal inkább az alulszaturált, lágy színek voltak a dominánsak. A nagyon élénk vibráns színek ugyanis kellemetlenek lehetnek, főleg az egyre nagyobb, fényesebb, élesebb kijelzőkön. A lágy színek viszont könnyed, nyugalmas megjelenést biztosítanak

Ami viszont érdekes lehet, hogy a mesterséges intelligencia elkezdett begyűrűzni erre a területre is. Vannak már olyan szolgáltatások, ahol egy mesterséges intelligencia segít kiválasztani a tökéletes színskálákat a designernek egy adott munkához, akár területre lebontva.

(Mesterséges intelligencia által készített paletták)

Ide kapcsolódik a dark mode vagyis sötét mód is. Egyre inkább érdemes ezt beépíteni az oldalakba. Ma már tudjuk, hogy a kék fény este bizony nagyon megzavarhatja a pihentető alvást és bár már szinte minden eszközt felkészítenek ezeknek a csökkentésére, nem baj, ha már a készülő weboldal is rendelkezik egy sötét móddal. Arról nem beszélve, hogy kevésbé fárasztja a szemet.

 

Természetes hatású formák

2020 környékén a geometriai hátterek jelentették a nagy újdonságot, sokan viszont arra számítanak, hogy idén inkább a természetesebbnek ható, organikus formák kerülnek majd előtérbe. Az organikus vagy folyékony formák olyan dolgok, amelyek nem tartalmaznak egyenes vonalakat. Ezek sokkal jobban hajaznak a természetben előforduló formákra, például dombokra, egy tó vagy folyó szélére.

(Kép forrása: Freepik)